• Management eficient in Situl Natura 2000:
    ROSCI0330 Osesti – Barzesti
  • Proiect co-finantat din Fondul European
    de Dezvoltare Regionala.
  • Partener:
    Agentia pentru Protectia Mediului Vaslui

Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati www.fonduri-ue.ro

Fundatia Corona Iasifundatia coronaPopândăul apm vasluiAgentia pentru Protectia Mediului Vaslui

Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului Romaniei

Management eficient in Situl Natura 2000: ROSCI0330 Osesti – Barzesti
Conditii geografice

Situl “OŞEŞTI – BÂRZEŞTI” este localizat în partea Nord, Nord-Vestica a judeţului Vaslui şi se întinde pe teritoriul administrativ a mai multor comune din judeţul Vaslui:

Cozmeşti (<1 %),
Oşeşti (4 %),
Vulturesti (18%),
Ştefan cel Mare (11%).

Coordonatele geografice ale Sitului NATURA 2000 sunt: 46º45’51” lat.N si 27º33’51” long. E.

Arie Protejata

Oșești – Bârzești - arie naturala protejata ca Sit NATURA 2000 conform Ordinul Ministrului Mediului şi Pădurilor nr. 2387/2011 care modifica Ord. 1964/2007, la pozitia 313, avand codul ROSCI0330– cu o suprafata de 1449 ha.

Regimul de proprietate asupra terenului din sit este 70% privat, proprietarii deruland activitati agricole/nonagricole care pot pune in pericol existenta coloniilor de popandau si dihor de stepa.

Partener proiect

Agentia pentru Protectia Mediului Vaslui
apm vaslui
Vaslui, Str. Calugareni nr. 63,
telefon 0335 401723, fax 0235 361842, office@apmvs.anpm.ro

Fotografii
Oșești – Bârzești - arie naturala protejata ca Sit NATURA 2000 conform Ordinul Ministrului Mediului şi Pădurilor nr. 2387/2011 care modifica Ord. 1964/2007, la pozitia 313, avand codul ROSCI0330– cu o suprafata de 1449 ha.
  • Popandaul european

    Subtitlu la fotografie
  • Popandaul european

  • Popandaul european

  • Popandaul european

  • Popandaul european

  • Popandaul european

Oșești – Bârzești

Arie naturala protejata ca Sit NATURA 2000 conform Ordinul Ministrului Mediului şi Pădurilor nr. 2387/2011 care modifica Ord. 1964/2007, la pozitia 313, avand codul ROSCI0330– cu o suprafata de 1449 ha.

  • Situl este important pentru urmatoarele specii de mamifere enumerate în anexa II a directivei Consiliului 92/43/CEE care se menţionează că există în acest sit ( anexa 3 OUG 57/2007):
    • Popandaul - Spermophilus citellus - cod 1335.
    • Dihorul de stepa - Mustela eversmannii - cod 2633.

Regimul de proprietate asupra terenului din sit este 70% privat, proprietarii deruland activitati agricole/nonagricole care pot pune in pericol existenta coloniilor de popandau si dihor de stepa.

Popândăul

Popândăul este un animal care face parte din specia veverițelor și la fel ca acestea aparține ordinului rozătoarelor. Numele de popândau provine de la poziția verticală pe care o adoptă uneori, sprijinit pe membrele posterioare și pe coadă. Popândăul trăiește în colonii de până la 13 membri, iar fiecare individ are propria galerie, în care își petrece cea mai mare parte a timpului. În perioada de hibernare, această vietate folosește galerii speciale, săpate la adâncimi de peste 2 metri, unde își construiește cuib din resturi vegetale, bucăți de lână sau chiar din hârtie și materiale textile.

Popândăul se hrănește cu plante, rădăcini și semințe, dar și cu insecte, râme și mici vertebrate, pe care le adună în prima parte a zilei și după-amiaza. Existența speciei este amenințată de modul în care oamenii exploatează terenurile.

Dihorul de stepă

Dihorul de stepă face parte din aceeasi familie cu dihorul obișnuit și nurca. Este un foarte bun alergător, dar se poate deplasa și prin salturi de până la un metru.

Trăiește în general în cîmpiile aride și înțelenite, acolo unde se găsește și popândăul, prada sa preferată. Se mai hrănește cu șoareci, șobolani, ouă și pui de pasăre. Spre sfârșitul primăverii, femelele nasc câte 6-8 pui, pe care trebuie să-i ferească de dușmanii naturali: vulpea, uliul și bufnița.

Dihorul de stepa poate dispărea din situl Natura 2000 Oșești - Bîrzești pentru că actiunile antropice duc la micsorarea habitatului propice acestuia.

web counter
vizitatori